Advies & Expertise

Aanrechtbladen

naast RVS, hout, beton en HPL bestaan hoogwaardige aanrechtbladen veelal uit composiet, natuursteen en terrazzo en keramiek.

Composiet
Een werkblad van composiet bestaat uit een mix van kleine tot zeer kleine gezuiverde zandkorrels waar granietkorrels en kleurpigmenten worden samengevoegd. Deze samenstelling wordt in grote silo’s gedeponeerd en door elkaar geblazen. Hierna wordt dit voor de binding gemengd met polyesterhars en in een mal gegoten. Aansluitend wordt dit geheel onder hoge druk en temperatuur tot plaatmateriaal gevormd.

Na dit procedé wordt de ruwe plaat op dikte gekalibreerd, totdat een uniforme dikte is bereikt. Daarna wordt de gehele plaat geschuurd/gepolijst tot de bekende hoogglans of gezoete afwerking voor een prachtige zijdeglans. Overigens zijn composiet aanrecht en werkbladen zeer kras bestendig. Door de bindende polyesterhars wordt dit mengsel een hard materiaal.

Natuursteen
Bij natuursteen kunnen de oppervlakken minuscule kleine putjes van mineralen of pigmenten vertonen. Dit is inherent aan het materiaal en heeft geen nadelige invloed op de eigenschap of duurzaamheid van het materiaal. Haarscheurtjes of craquelé mogen echter niet voorkomen in het werkblad. Door omgevingskleuren en lichtinval kan het bij matte uitvoeringen voorkomen dat vooral de donkere (zwarte) bladen niet egaal van tint zijn. Bij de lichte en meer gemêleerde tinten valt dit veel minder op.

Terrazzo
Dan zijn er natuurlijk ook nog de terrazzo werkbladen, voordelen hier aan zijn het ter plaatse storten van terrazzo. Een terrazzo aanrechtblad is sneller klaar dan een fabrieksblad, er kan direct rekening gehouden worden met uw persoonlijke wensen. U heeft ook geen hinder van de nodige beperkingen, zoals de formaten. Bijkomend voordeel is dat u niet gebonden bent aan de levertijden van een fabrieksblad.