Advies & Expertise

PVC, linoleum / marmoleum, houten vloeren en laminaat

Vaak wordt de ondergrond, de cementdekvloer, niet geschuurd en/of slecht geëgaliseerd.

Er ontstaan dan oneffenheden in de vloer. Denk hierbij aan vlakheid, hollingen, bollingen en speciepunten. Deze oneffenheden zetten zich door in de aangebrachte afwerkvloer. Zichtbare speciepunten zijn te wijten aan een slecht geschuurde vloer. Het linoleum zal hierop stukgelopen worden. Wanneer de egalisatie niet naar behoren is uitgevoerd, kan de doortekening hiervan de hele vloer bederven en verkleuringen in de pvc vloeren veroorzaken door te dicht aan het oppervlak liggende CV leidingen. Van een dekvloer worden hoofdzakelijk 3 soorten prestaties vereist. Het gaat hier om geometrische prestaties (het peil, de horizontaliteit en de vlakheid). Een oppervlak wordt als vlak beschouwd, zodra het geen enkele oneffenheid, ongelijkheid of kromming vertoont.

De eisen betreffende het peil van de afgewerkte dekvloer worden gecontroleerd vanaf het dichtstbijzijnd referentiepeil merk.

Jabjo Inschakelen

Parket vloeren

Parketvloeren zijn leverbaar als massieve vloerdelen of als lamelparket. Massief parket is een vloer waarvan de vloerdelen bestaan uit volledig massief houten vloerdelen. Veelal wordt hier eikenhout voor gebruikt. bij lamelparket is er sprake van een relatief dunne massieve toplaag van ca. 3 of 4 millimeter welke verlijmd is op een kruislings gelaagde onderlaag van multiplex.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een houten vloer omdat deze meer ‘leeft’. De structuur is vaak voelbaar en onregelmatiger, de kieren tussen de planken zijn nog weleens verschillend. de nadelen van een houten vloer zijn ook de grotere gevoeligheid voor krassen en vlekken. Houten vloeren en parketvloeren vragen om regelmatig onderhoud.

Laminaat

Laminaat lijkt over het algemeen heel sterk op een houten vloer of een parketvloer, maar een laminaatvloer heeft een harde kunststof bovenlaag waarop een houtdessin is geprint, wat verlijmd is op een MDF kern. Bij wat luxere laminaatvloeren is ook vaak het houtreliëf voelbaar.

Laminaatvloeren zijn leverbaar in alle soorten en maten. Ook verschillende legpatronen zoals visgraat of hongaarse punt vloeren zijn tegenwoordig vrij makkelijk te vinden. Laminaat is vaak zeer makkelijk zelf te plaatsen door de klik verbindingen van de vloerdelen.

Kunststof en PVC vloeren

Naast parket en laminaat zijn er ook kunststof vloeren op de markt. Deze worden onderverdeeld in PVC vloeren als losse vloerstroken, en het kamerbrede linoleum of marmoleum welke vaak op rolbreedte van 4 meter wordt geleverd.

Vooral de PVC vloeren zijn een populaire keuze. Deze zijn verkrijgbaar als zelfklevend PVC, te verlijmen PVC en klik PVC. Deze laatste variant lijkt heel erg op laminaat, maar bestaat volledig uit kunststof. Dit maakt het materiaal zeer vochtresistent.

Verlijmd PVC brengt wel enig specialisme met zich mee en het wordt dan ook aangeraden om dit door een professional te laten leggen.