Advies & Expertise

Natuursteen en tegelwerken

Natuursteen is één van de oudste vloerafwerkingen. Er zijn vele soorten natuursteen die bijna allemaal geschikt zijn als vloerafwerking. Er zijn evenwel grote verschillen in de eigenschappen van de natuursteensoorten en daarmee in de geschiktheid voor bepaalde toepassingen of toepassingsgebieden.

Natuursteen kan bestaan uit nagenoeg één mineraal, zoals bij marmer, of diverse mineralen bevatten, zoals bij graniet. Verder geldt dat natuursteen, door de manier waarop het ontstaat, zeer uiteenlopende eigenschappen kan hebben, ook al oogt het materiaal hetzelfde. Natuursteen kan op diverse wijzen worden ingedeeld, zoals:

– Wijze van ontstaan

– Gevoeligheid voor zuren

– Oppervlaktestructuur (natuurlijk of verkregen door bewerking).

Wand en vloertegels

Keramische tegels zijn er in vele soorten en maten. Kenmerkend voor keramiek is dat het materiaal redelijk bestand is tegen zowel zuren als basen. De veelal cementgebonden voeg blijft echter de zwakke schakel, hedendaags maakt men veel gebruik van de geprefabriceerde voegmortels deze zijn op kleur verkrijgbaar. De slijtvastheid van keramische tegels is redelijk hoog. Hierbij scoort de dubbel hardgebakken tegel het beste.

Klachten door slechte afwerking

Indien het genoemde materiaal niet goed verwerkt en onderhouden wordt, komt het materiaal niet tot zijn recht, waardoor veel problemen ontstaan. Dit is de reden waarom vakmanschap bij ons voorop staat. Voorbeelden van slechte afwerking zijn wisselende voegen, scheurvorming, onthechting, uitbloeiingen, vocht, kleurverschillen, dilatatie, milieuschade, hoogteverschillen onderling en vlakheids problemen, enz. Deze problemen komen veelal voor tot grote ergernis van cliënten en opdrachtgever.